Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sirhind – až za hranice Indie

Město Sirhind ležící v severoindickém státě Harijána a Paňdžáb, náleželo v období od 16. do 18. století k nejvýznamnějším sídlištím v této části země. Jde o bývalé sultánské rezidenční sídlo Pathan Sur, z jehož masivních pevností, které jej obklopovaly, se dodnes podařilo dochovat jen trosky.

Sirhind byl také vyhledávanou zastávkou mughalských císařů, při jejich každoroční cestě do Kašmíru. V 11. století sahala až tomuto regionu rozlehlá říše dobyvatele Mahmúda z Ghazny. Ten opakovaně plenil Indii a mnohé zdejší chrámy připravil o velké poklady. Právě on dal městu jeho dnešní jméno Sirhind, což v perštině znamená „hranice Indie“.

Mughalové byli národem pocházející z území dnešního Afghánistánu. Jejich říše ovládala významnou část Indického subkontinentu po dobu téměř tří staletí. V Sirhindu nechali v oblasti, která je dnes známá pod názvem Ám chás bágh, vztyčit několik krásných budov. Dnes je tato část města vyhledávaným turistickým komplexem, který spravuje vláda. Za vidění stojí především zdejší královské lázně, které jsou složitou stavbou s horkými a studenými koupelemi. Lázně využívají vodu čerpanou z nedalekých pramenů pomocí spletitého systému ručních kladek.


Autor: Hari Singh

V blízkosti lázní můžete spatřit rozvaliny Šáhdžahánova dvoupodlažního paláce Daulat mahal a o něco méně poškozený Šíšmahal, v jehož zdech jsou dodnes patrné původní keramické obklady a štukování.  Pokud byste se od Ám chás bághu vydali na sever, dorazíte k bílému meditačnímu chrámu Fatéhgarh Sáhib gurudvára, který je obklopen zářivě žlutými hořčičnými poli, jež kvetou v lednu. Svatyně byla postavena na paměť umučených synů desátého sikhského guru Góbinda Singha. Ty zde v roce 1705 nechal zaživa zazdít mughalský císař Aurangzéba za to, že odmítli konvertovat k islámu.

V sousedství této „gurudváry“ se nachází významné muslimské poutní místo. Jde o hrobní svatyni súfíského světce a teologa Šejcha Ahmada Farúkí Sirhindího, jež byl znám také pod jménem Mudžaddad-al-Sainí, což znamenalo „Reformátor tisíciletí“. Tato jedinečná osmiboká stavba je završena kupolí obloženou glazovanými modrými dlaždicemi, vystavěna byla v 16. století.  Dnes se jí říká Rauza šaríf a je považovaná za stejně posvátnou jako Dárga šaríf v Adžméru. Nedaleko je situovaná další hrobka pocházející ze stejného období. Hrobka je mauzoleem Míra Mírána, který byl zetěm jednoho z lódíovských králů. Vaší pozornosti jistě neujde ani Salávat Beg havélí, který je krásnou a neobyčejně dobře dochovanou ukázkou velkého domu z mughalské éry.

- jap -

Předchozí články z Indie:
Bombaj - Brána Indie
Amritsar je městem sikhů
Maidán, místo oddechu v Kalkatě
Sto chrámů Vrindávanu
Chamba, město ukryté v kopcích

Článek byl zobrazen 4 789 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená v Indii

Poznejte zemi rozdílných kultur a mystiky. Na poznávacích zájezdy s místními  českými průvodci procestujete to známé - Taj Mahal, Váranásí, Jaipur, Goa, ale i to neznámé.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko