Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sikandra, místo posledního odpočinku Akbara Velikého

Vesnička Sikandra se rozkládá ve střední Indii, asi 8 kilometrů severozápadně od Agry. Je známá především jako místo posledního odpočinku velkého mughalského vládce Akbara. Jeho mauzoleum ležící uprostřed nádherné zahrady je nepřehlédnutelnou dominantou obce.

Zdejší mauzoleum údajně navrhnul a začal budovat sám mughalský císař Akbar, ale architektonicky jej upravil a dokončil jeho syn a následník trůnu Džahángír v roce 1613. Výsledkem jejich práce je působivý a dokonale symetrický komplex s hrobkou uprostřed. Na hrobce jsou vytesána jména bohů 99 různých náboženství. Postavit si vlastní hrobku ještě za svého života byl starý turkický zvyk, který mughalové poměrně důsledně udržovali. Hlavní vstup do mauzolea najdete na jižní straně, tvoří ho skvostná stavba z červeného pískovce. 

Sikandra, Indie
Foto: Mauzoleum v Sikandře

Kolosální centrální vstupní výklenek je ozdoben barevnou mozaikou z inkrustovaného bílého mramoru, černé břidlice a barevného kamene. První tři podlaží hlavní hrobky se skládají z pavilonů z červeného pískovce. Nad nimi se nalézá nádherná terasa s mramorovým mřížovím, obklopující repliku hrobky, bohatě zdobenou květinovými a arabeskovými motivy a čínskými obláčkovými vzory. 

Každý roh mauzolea zdobí čtyři krásné mramorové minarety, pokládané za předchůdce minaretů v Tádžmahalu v Agře. Zahrada, která stavbu obklopuje, je obehnána zdí a systémem vyvýšených cest je rozdělena do čtyř částí ztělesňujících čtyři čtvrtiny života, říká se tomu „čárbágh“. Zahrada je plná dovádějících opic, vodních cest a zapuštěných hájků. V minulosti byla pečlivě udržována, dnes už je poměrně zanedbaná. 

- jap -

Další články z Indie:
George Town, obchodní centrum města Madrás
Ross Island – základna britské trestanecké kolonie
Váránasí - svaté město a krematorium hinduistů
Lepakshi (Lépakší) – vyhledávané poutní místo
Tygří rezervace Mélghát

 

Článek byl zobrazen 4 127 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená v Indii

Poznejte zemi rozdílných kultur a mystiky. Na poznávacích zájezdy s místními  českými průvodci procestujete to známé - Taj Mahal, Váranásí, Jaipur, Goa, ale i to neznámé.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko