Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Chamba, město ukryté v kopcích

Chamba je přibližně dvacetitisícové město ukryté v kopcích indického Himáčalpradéše. V 10. století bylo vybráno jako hlavní město někdejšího stejnojmenného knížecího státu a dodnes může se pyšnit mnoha starými zachovalými chrámy. Chamba zůstala dodnes centrem celé oblasti.

Rádža Sahil Varman město pojmenoval podle své milované dcery Čampávatí, která se podle legendy údajně obětovala, aby poskytla vodu žíznícímu městu a zachránila tak místní obyvatele. Během slavnosti Suí dnes ženy i děti opěvují nejen ji, ale také řadu zdejších nádherných chrámů. Město bylo vystavěno na dvou terasách na skalním převisu nad řekou Ráví. Je lemováno strmým terénem a nádhernými výhledy na zasněžené vrcholky Západního Himálaje.


Autor: Vivek Thakyal

Centrum města je rozděleno na dvě části. Na nižší terase se nachází velká travnatá plocha Čaugán, která je ohniskem kulturního a společenského života v Chambě. Kolem této louky se shlukují impozantní budovy, mezi nimiž je například starý palác Akhand Čandí. Jeho součástí je v dnešní době škola. Prostory Čaugánu slouží současně jako hřiště kriketu, místo, kde se konají festivaly a hlavní tržiště s krámky nabízejícími nejrůznější zboží. Najdete zde snad vše, od tradičních stříbrných šperků s emailovými sponkami, až po vyšívané čambské „čappaly“ (sandály). I když na první pohled vypadají chatrně, skvěle se hodí pro cestu do kopce, to již mají místní obyvatelé odzkoušeno.

Od Čaugánu se mezi domky místních vinou křivolaké úzké uličky směrem nahoru, na výše položenou terasu, kde se již nachází nebetyčné kamenné chrámy, které patří k nejkrásnějším v celé oblasti. K nejvýznamnějším z nich patří šest severoindických chrámů postavených ve stylu hinduistické „šikhary“, mají tedy zakřivenou chrámovou věž, jsou ozdobeny mnoha vytesanými božstvy a zakončeny dřevěnou kulatou střechou. Jde o komplex chrámů nazývaných Lakšmí Nárájana a jsou situovány západně od Čaugánu. Tři z těchto chrámů jsou zasvěceny Višnuovi a tři Šivovi. Nejstarší chrám nechal postavit Sahil Varman v desátém století, nejmladší byl postaven až v roce 1825. Stavby jsou ukázkou původní kultury a umění tohoto regionu.

V hlavním chrámu je vyobrazen Lakšmí Nárájana z bílého mramoru, který sem byl přivezen v 10. století ze střední Indie. Na chrámových stěnách jsou patrné reliéfy, které líčí mytologické výjevy, ale také zvířecí a květinové motivy. Vstupné do chrámů se neplatí, ale je nutné se zout a vstoupit bez obuvi. V průběhu staletí byl areál nejstarších chrámů doplněn o několik mladších staveb postavených ve stejném stylu. Také ony jsou vyzdobeny sochami a dalšími zpodobeními božstev. Při návštěvě nevynechejte prohlídku chrámu Mádho Ráj, který se nachází nedaleko paláce s bronzovým Kršnou a také chrám Čámundy, který je situován o něco výše. I když bylo mnoho chrámů v severní Indii zničeno při nájezdech muslimů, chrámy v Chambě se podařilo dochovat v jejich původní kráse, zejména díky odlehlosti místa i ochraně místních vládců.

Pokud se zajímáte o historii a bohaté dědictví Chamby, navštivte zdejší Muzeum Bhurí Singha, které bylo založeno v roce 1908 tehdejším králem Chamby. Muzeum ukrývá vzácnou sbírku miniatur, která je jádrem muzejní kolekce. Prohlédnout si zde můžete také pěkný soubor paháríských miniatur, nástěnných maleb, zdobených kamenných panelů, popsaných kamenných desek z kašen a řadu dalších artefaktů. Mezi nimi nechybí třeba kovové masky, měděné desky, talíře, stříbrné šperky nebo také čambské „rumály“ – nádherně vyšívané kapesníky a přehozy.

Kdysi se rumály používaly hlavně jako obaly na dary, chrámové obětiny či na slavnostní výměny během svatebních obřadů, jako součást věna. Pro chambské rumály jsou charakteristické světlé barvy, hedvábná nit, dvojitý plný steh a nabělený mušelín. Díky těmto materiálům se vytvářely složité kompozice, které čerpaly inspiraci z křehkých paháríských miniatur. Velmi oblíbenými tématy jsou lovecké výjevy nebo zobrazení božských rodin. Vyšívaní rumálů bylo původně prací dvorních dam, které si tak zkracovaly dlouhé chvíle. Toto umění se však v Chambě uchovalo dodnes a mnoho mladých dívek se jej stále učí.

Chamba je známá také výrobou překrásných bronzových sošek a uměním dřevořezby. Všechny rukodělné výrobky je možné zakoupit za velmi příznivé ceny. Chamba totiž není nijak známým a vyhlášeným turistickým cílem, vydávají se do ní jen skuteční cestovatelé a opravdoví nadšenci. K dispozici je tak dostatek ubytovacích kapacit po celý rok, nápor turistů totiž není nijak velký. V zimě je však nutné počítat s tím, že většina hotelů není vybavena topením, za malý příplatek si lze malý ohřívač přikoupit, ale nejde s tím počítat všude.

- jap -

Předchozí články z Indie:
Pohoří Garhvál
Příběh indického čaje
Národní park Dudhwa
Čandígarh – betonové království
Goa

Článek byl zobrazen 5 984 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená v Indii

Poznejte zemi rozdílných kultur a mystiky. Na poznávacích zájezdy s místními  českými průvodci procestujete to známé - Taj Mahal, Váranásí, Jaipur, Goa, ale i to neznámé.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko