Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Sedm novodobých divů světa

V červenci roku 2007 bylo v portugalském Lisabonu vyhlášeno nových sedm divů světa. O tom, která z památek, staveb či přírodních unikátů, bude mít tu čest se ocitnout na tomto seznamu, bylo hlasováno prostřednictvím internetu. Ankety se tehdy zúčastnilo přes 100 milionů lidí z celého světa.

Tuto anketu inicioval švýcarsko-kanadský milionář a dobrodruh Bernard Weber, organizace UNESCO se od ní distancovala. K vyhlášení sedmi novodobých divů světa došlo o celých 2200 let později, než vznikl známý seznam starověkých divů světa.  Které to byly, by měl každý znát ze základní školy, ale opakování je matka moudrosti, tak si je raději připomeneme.

Ke starověkým sedmi divům světa patřily visuté zahrady Semiramidiny, Diova socha v Olympii, Artemidin chrám v Efesu, Mauzoleum v Halikarnasu, Kolos rhodský, maják na ostrově Pharos a samozřejmě také egyptské pyramidy, které ač jsou ze všech jmenovaných památek nejstarší, se jako jediné podařilo dochovat dodnes. O existenci zahrad královny Semiramis se vedou četné debaty a zbývajících pět památek podlehlo přírodním pohromám.

Vraťme se ale zpět k novodobým divům světa. Adeptů na vítězství bylo mnoho, mezi nimi například anglické Stonehenge, athénská Akropole, kambodžský chrám Angkor Vat, německý zámek Neuschwanstein, Kreml a Rudé náměstí v Moskvě, budova opery v australském Sydney, pařížská Eiffelova věž nebo newyorská Socha svobody. Také Česká republika měla své želízko v ohni v podobě Pravčické brány v národním parku České Švýcarsko. Nakonec však vítěznou sedmičku vytvořily tyto jedinečné stavby - mayské město Chichén Itzá, socha Krista Spasitele v Riu de Janeiru, incké sídlo Machu Picchu, římské Koloseum, jordánské skalní město Petra, indický Tádž Mahal a Velká čínská zeď.

Novodobé divy světa:

Chichén Itzá

Pozůstatky nejznámějšího chrámového mayského města nazývaného Chichén Itzá se nachází na mexickém poloostrově Yucatán, asi 120 km od města Mérida. Město bylo založeno na konci 5. století a bylo ekonomickým a politickým centrem mayské civilizace. Je tvořeno několika pyramidami, mezi nimiž vyniká tajuplná pyramida mayského boha Kukulkána. Ta je mimo jiné zajímavá tím, že se na její schodišťové zídce dá v den jarní a podzimní rovnodennosti pozorovat pohybující se stín hada.

Chichén Itzá

Socha Krista Spasitele

Na mohutném vrcholu hory Corcovado se ve výšce 710 metrů nad mořem nad brazilským Rio de Janeirem vypíná obrovská, téměř 40 metrů vysoká socha Ježíše s roztaženýma rukama. Jejím autorem je Heito da Silva Costa a vytvořil ji Paul Lindowski. Stavba této železobetonové sochy trvala celých pět let a ke slavnostnímu odhalení došlo v roce 1931. V současnosti je neodmyslitelnou součástí této brazilské metropole.

Socha Krista v Rio de Janeiro

Velká čínská zeď

Z důvodu ochrany Číny před krvavými nájezdy mongolských kmenů začala být na počátku 7. století před Kristem budována Velká čínská zeď. Tento obranný systém se následně budoval přes 2000 let a v současnosti je nejrozsáhlejší stavbou, jakou kdy člověk stvořil. Je dokonce také jedinou lidskou stavbou, kterou je možné spatřit pouhým okem z vesmíru. Velká čínská zeď vede přes celou Čínu, od východu na západ před roviny, hory i pouště. Po dlouhou dobu se mělo za to, že měří okolo 6000 km, ale v roce 2009 byly objeveny její doposud neznámé zbytky. Její celková délka tak dnes činí úctyhodných 8851 km.

Velká čínská zeď

Skalní město Petra

Nabatejské skalní město Petra nacházející se v jordánském Mojžíšově údolí na hraně Arabské pouště je opravdu ohromující. Jeho historie sahá až do 3. století před Kristem, někdy v 6. století našeho letopočtu však bylo město opuštěno a zapomenuto. Znovu objeveno bylo až v roce 1812 švýcarským badatelem a cestovatelem Johannem Ludwigem Burckhardtem. Petra ukrývá paláce, divadlo, pohřebiště, tržiště, důmyslné vodní kanály i precizní zemědělské zahrady. Všechny tyto stavby jsou vytesány do masivních narůžovělých skal. V roce 1985 byla Petra zapsána na seznam UNESCO.

skalní město Petra

Incké město Machu Picchu

Toto tajuplné incké město ukryté vysoko v peruánských Andách zůstává pro archeology doposud záhadou. Nikdo neví, proč bylo vybudováno tak vysoko (leží v nadmořské výšce 2350 metrů) a k jakému účelu vlastně sloužilo. Machu Picchu ukryté v horách nad údolím řeky Urubamby objevil v roce 1911 archeolog Hiram Bingham, který však původně hledal ztracené město Vilcabambu. Bylo postaveno v 15. století a podle kosterních nálezů v něm žilo na tisíc lidí, převážně tedy žen. Ženských koster se zde našlo až desetkrát více než mužských.

Machu Picchu

Římské Koloseum

Největší dominantou Říma je bezesporu mohutné Koloseum – amfiteátr vysoký 50, dlouhý 188 a široký 156 metrů. Jeho tři patra jsou nesena 80 oblouky na pilířích. Stavba Kolosea byla zahájena císařem Vespasiánem okolo roku 70 našeho letopočtu. Amfiteátr má elipsovitý tvar a vešlo se do něj neuvěřitelných 50 tisíc diváků. Během gladiátorských zápasů v něm umíraly tisíce zápasníků i obrovské množství zvířat. Poslední krvavé představení se v tomto největším starověkém amfiteátru konalo roku 523, v době vlády gótského krále Theodericha. 

Římské Koloseum

Tádž Mahal v Indii

Palác vypadající jako z pohádky tisíce a jedné noci stojí v indické Ágře, na břehu řeky Yamuny. Jde o monumentální památník, který nechal vystavět indický císař Šáhdžáhán pro svou předčasně zesnulou ženu. Palác z bílého mramoru budovaný v letech 1632–1654 je opravdovým architektonickým unikátem. Do mramoru byly zvláštní technikou vsazeny polodrahokamy (zejména nefrit, jaspis, tyrkys a křišťál), které vytvářejí nádherné zdobné motivy. Kromě mramoru a polodrahokamů byl na stavbu paláce použit také pískovec. Od roku 1983 je Tádž Mahal pod ochranou UNESCO.

Taj Mahal v Indii

V následujících článcích se s jednotlivými novodobými divy světa seznámíme podrobněji.

Novodobé divy světa - Tádž Mahal
Novodobé divy světa – Koloseum
Novodobé divy světa – Velká čínská zeď
Novodobé divy světa - Socha Krista Spasitele
Novodobé divy světa - Petra 
Novodobé divy světa - Chichén Itzá 
Novodobé divy světa - Machu Picchu 

- jap -

Článek byl zobrazen 19 854 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená v Indii

Poznejte zemi rozdílných kultur a mystiky. Na poznávacích zájezdy s místními  českými průvodci procestujete to známé - Taj Mahal, Váranásí, Jaipur, Goa, ale i to neznámé.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko