Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Indie - země plná kontrastů

Indie je státem, který je pro Evropana těžko pochopitelný. Na jedné straně prochází obrovským hospodářským rozvojem, vyniká v odvětvích komunikačních technologií, kosmickém výzkumu a vývoji jaderných zbraní. Odvrácenou tváří této druhé nejlidnatější země na světě je však chudoba jejich obyvatel, náboženské konflikty, velká negramotnost a nezaměstnanost.

Přesto je Indie zemí velice rozmanitou a přitažlivou, jelikož návštěvníkům nabízí  širokou škálu přírodních, kulturních i historických zajímavostí.  Cestování pro Indii je skutečným dobrodružstvím.

Indie je kolébkou těch nejstarších civilizací a zrodily se zde také čtyři světová náboženství: hinduismus, buddhismus, džinismus a sikhismus. I to je důvodem, proč zdejší obyvatelé tak lpí na prastarých tradicích. Do roku 1947 byla Indie součástí Britského impéria a jeho kolonií. Po skončení britské nadvlády došlo k tomu, že byl indický subkontinent rozdělen na dvě části. Země byla rozdělena z hlavně z hlediska náboženského na hinduistickou Indii a muslimský Pákistán. T tohoto důvodu  došlo k obrovskému stěhování asi 17 milionů věřících lidí oběma směry, které bohužel neprobíhalo v klidu. Docházelo k bojům a masakrům mezi věřícími. Odhaduje se, že o život v té době přišlo kolem jednoho milionu obyvatel Indie. Na mnoha místech země stále ještě tyto konflikty přetrvávají. Největším problémem Indie je dnes ale populační růst. Je zjištěno, že každý šestý obyvatel planety je Ind a odhaduje se, že během dalších 50 let jejich počet vzroste na 1,5 miliard.

Když byla v Indii vyhlášena nezávislost, byla jako oficiální jazyk přijata hindština. Jelikož je Indie mnohonárodnostním státem, užívá tento oficiální jazyk jen třetina obyvatel. Mezi další úřední jazyky patří také angličtina a dalších asi 14 místních jazyků. Zaslechnout zde můžete bengálštinu, maráthštinu, urdštinu, gudžarátštinu, bihárštinu, urijštinu, pandžábštinu, tamilštinu, asámštinu a mnoho dalších. Tradičním pozdravem v celé Indii je „namasté“. A vypadá tak, že se spojí ruce pod bradou a hlava se mírně ukloní pohledem k zemi. Tento pozdrav zde znají všichni, bez rozdílu jakým jazykem mluví. Namasté je výrazem pro poděkování či pozdrav, který se rychle naučí i turisté, kteří navštíví tuto krásnou zem. Také staroindický sanskrt je dosud živým jazykem sloužícím jako zprostředkovatel hinduistického kultu, který vyznává kolem poloviny obyvatel.

Hinduismus je směsicí filozofie, mytologie a folklóru, tradic, obřadů a přesvědčení.K hinduistickému náboženství neodmyslitelně patří meditace, reinkarnace a karma neboli posmrtná blaženost. Přísně se zde dodržují náboženské, společenské, rodinné a morální zákony. V současné Indii je hinduismus předním náboženstvím, vyznával ho i Gándí. Jeho hlavním odpůrcem je islám. Hinduistické náboženství nemá žádného zakladatele ani žádnou ústřední autoritu. Toto náboženství neuznává žádná godmata, tedy prvotní vyznání víry, nemá bibli ani korán. Vychází z pravdy  a Božství, což tvoří základní princip bytí. Historie hinduismu sahá až do období 2500-1500 let př.n.l. a kořeny měla u starověké civilizace v údolí Indu.Hinduisté také věří, že vše prochází procesem stvoření a zániku. Náš život podléhá kruhu „sansáry“ neboli cyklu zrození, smrti a znovuzrození. Hinduisté také věří, že vše co se děje v tomto životě je nějakým odrazem života minulého a  důsledek minulé karmy.

Po smrti podle nich totiž duše opouští staré a opotřebované tělo, vstoupí do jiného a získává tak novou zkušenost. Zrodit se člověk ale může v těle jak lidském, tak i zvířecím, v tomto nebo jiném světě. Pokud se nějaký člověk zrodil již několikrát, stává se dokonalým a teprve potom dosáhne vysvobození. Hinduisté nemají povinnost navštěvovat chrámy. Modlit se mohou doma před vyzdobenými obrazy božstev. Bohům dávají obětiny v podobě kadidla, květin nebo jídla. Před obřadem se zažehnou lampy, všichni se musí omýt a matka poté před jídlem začne každodenní pobožnost „púdža“. Tradicí bývá čtení posvátné knihy, zpěv hymnu nebo tichá modlitba. Návštěva chrámů či posvátných míst je přesto pro hinduisty důležitá a má v jejich životě nezastupitelnou roli. Například návštěva posvátné řeky Gangy stojí na prvním místě. Zde každý věřící provádí svou očistnou koupel. V Indii se uctívá velké množství bohů.  Brahma, Višnu a Šiva jsou těmi nejvyššími a nejuctívanějšími. Višnu bývá považován za ochránce světa a Šiva za ničitele.


Foto: Bůh Šiva

Pro indickou společnost je typické rozdělování obyvatel do kast, přestože byl kastovní systém již v roce 1950 zakázán. Hinduisté jsou tak stále rozdělováni podle přesně vymezených sociálních pravidel na bráhmany (kněží a vzdělanci), kšatrije (vojáci, šlechta a vládnoucí třída), vaišje (rolníci a obchodníci) a šúdry (obyčejní dělníci). Do nejvyšší kasty dnes spadá asi pětina obyvatel Indie, do nejnižší patří kolem 40% populace.Tento systém zakazuje sňatky mezi lidmi z jiných kast, příslušnost k dané kastě musí být přísně dodržovaná a povolání v rámci kasty se dědí z otce na syna. Přísně se také musí dodržovat podmínky pro přípravu jídel a nápojů. Hinduisté mají zakázáno konzumovat hovězí, telecí i vepřové maso. Kráva je zde považovaná za posvátnou a prase za nečisté zvíře. Povoleno mají jíst jen skopové, drůbeží a ryby. Kastovní systém je patrný na každém kroku, jelikož kasty mezi sebou bojují o vliv, prosazují své členy a příslušníci jednotlivých kast bývají také upřednostňováni při přijímání do škol. Podle kast jsou rozděleny také banky, nemocnice i koleje.


Foto: řeka Ganga protékající městem Varanasi

Další skupinou obyvatel, kteří nespadají pod žádné kasty jsou tzv. nedotýkatelní „daliti“. Tito lidé jsou považováni za nečisté a stojí stranou společnosti. Dnes tvoří asi 15% populace. O zrušení jejich diskriminace usiloval Mahátma Gánhdí, který je nazýval „dítkami božími“. Dědičně se zabývají úklidem odpadků, hubením krys, pohřbíváním, kremacemi a také barvením a vyděláváním kůží.

Nejdůležitější hinduistickým obřadem je „antjéští“ neboli pohřeb. Lidé, kteří zemřou v dospělosti, bývají spáleni, děti se pohřbívají do země. Během obřadu se zpívají náboženské písně a čtou se posvátné verše. Vyvrcholením obřadu je, když někdo z rodiny zemřelého – nejčastěji to bývá nejstarší syn, zapálí pohřební hranici. Po třech dnech se popel posbírá a rozptýlí do řeky Gangy. Tradicí také je, že v období smutku, který trvá obvykle pět až dvanáct dní, jsou všichni pozůstalí hoštěni jejich sousedy. Na závěr smutku se koná velká smuteční hostina pro příbuzné a přátele, která je impulsem k návratu k běžnému životu.

Posvátná řeka Ganga pramení v pohoří Himálaj ve výšce 4200 metrů nad mořem. Její celková délka je 2511 km a protéká směrem na jihovýchod zalidněnou severoindickou nížinou do Bangladéše, kde se na napojuje její přítok Brahmaputra. Společně potom směřují do Bengálského zálivu. Kolem řek se vytvořila úrodná delta, která je na některých místech doplněna o pusté bažiny s malými ostrůvky. Ganga se tak stala zdrojem obživy pro více než 300 milionů lidí. Bohužel tato odvodňovaná pánev o rozloze kolem milionu kilometrů čtverečních bývá opakovaně ničena cyklony a přílivovými vlnami.


Foto: Ganga ve městě Haridvar

S hlavními božstvy je v Indii spojeno sedm posvátných měst. Mezi nejvyhledávanější poutní místa patří Váránasí, který protéká řeka Ganga. Množství lidí sem podniká cestu, aby se omylo ve vodách  řeky Gangy. Jejich přáním je být po smrti spálen právě na jejích březích. Ve městě se nachází kolem 1500 svatyň a pětikilometrové nábřeží s posvátnými schody – „gháty“. Mnoho věřících sem přichází ještě před rozedněním, aby po schodech sestoupili do řeky a provedli očistu těla i duše. Věkový rozdíl zde nehraje žádnou roli, koupat se sem chodí mladí, staří i rodiny s dětmi. Pro Evropany je nepochopitelný blahodárný účinek těchto kalných vod. Na těchto posvátných schodech můžeme vidět také pradláky, kteří své vyprané prádlo suší na březích na slunci. Na některých ghátech stále ještě dohořívá hranice  po pohřbu, kolem plavou květinové věnečky, se kterými odplouvají také hříchy těch, kteří tyto věnečky na vodu vypustili. Každý večer se ve Váránasí koná slavnost, aby se uctila matka Ganga. Slavnost je doprovázena tanci, zpěvy a září světel. Tanečníci na závěr obětují oheň Ganze. Poté se přidají také přihlížející, kteří na řeku vypustí množství malých světýlek. Ty unáší proud dál a dál, až do míst, kde duše zemřelých najdou svůj klid.

Článek byl zobrazen 14 967 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená v Indii

Poznejte zemi rozdílných kultur a mystiky. Na poznávacích zájezdy s místními  českými průvodci procestujete to známé - Taj Mahal, Váranásí, Jaipur, Goa, ale i to neznámé.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko