Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bombaj - Marine Drive

Pobřežní promenáda Marine Drive v Bombaji je známá také pod názvem „Královnin náhrdelník“ podle šňůry třpytivých pouličních světel, která ji lemují. Oficiálně se však jmenuje Netaji Subhash Chandra Road a vytváří široký oblouk podél mořského pobřeží. Táhne se v délce několika kilometrů a spojuje severní a jižní konec Bombaje.

Touto přímořskou promenádou se můžete vypravit od předního obchodního a administrativního centra Nariman Point až k obytné čtvrti Malabar Hill. Marine Drive byla vytyčena na vysušeném území ve 20. letech minulého století. Na jejím východním okraji se nachází Oval Maidan, což je líheň současných hrdinů indického kriketu, mezi něž patří Sačin Téndulkár nebo Suníla Gavaskár.

Marine drive - Bombaj
Foto: Marine drive - Bombaj

To, že byl ve 30. a 40. letech minulého století v Bombaji oblíben architektonický dekorativní styl art deco, je patrné na budovách lemujících promenádu. S příchodem elektrických výtahů a použitím betonu místo dosavadního kamene, byly na nábřeží vystavěny činžovní bloky s výškou pěti pater. Staly se tak nejmódnější obytnou čtvrtí té doby. 

Marine Drive si za dne vychutnáte nejlépe z horního poschodí červeného dvouposchoďového výletního autobusu. Otevírá se vám tak panoramatická podívaná na moře a siluetu města. Večer se to zde hemží lidmi, kteří se vydali na svou každodenní procházku, zamilovanými páry či rodinami s dětmi. Nejvíce lidí je vždy u pouličních prodavačů nabízejících kokosovou vodu a „bhélpurí“ – typické pouliční pikantní občerstvení z pufované rýže, klíčků a tamarindové omáčky.

pláž Chowpatty, Bpmbaj
Foto: pláž Chowpatty, Bombaj

Nejvyhledávanějším úsekem Marine Drive je pláž Čaupattí (Chowpatty) situovaná na samotném jihu města. V minulosti byla pláž plná stánků s občerstvením a pouličních prodavačů. Městský úřad ji však nechal vyklidit a nyní je levným večerním cílem obyvatel Bombaje. Čilý ruch zde panuje až do hluboké noci. Na Čaupattí se pravidelně pořádá největší bombajská slavnost Ganéša čaturthí, při níž davy účastníků ponoří sochu sloního boha Ganéši do vod Arabského moře. 

Na jižním konci Marine Drive se rozkládá National Centre for Performing Arts (NCPA), což je nejživější scéna pro hudební, taneční a divadelní představení. Sídlí zde divadlo Tata a Experimentální divadlo, která uvádějí díla nejen od indických, ale také zahraničních dramatiků a dalších talentů. V mnoha sálech tohoto centra pravidelně účinkují také špičkoví indičtí hudebníci a tanečníci.

- jap -

Další články z Indie:
Novodobé divy světa - Tádž Mahal
Ladakh - treky v indickém Himaláji
Nainítál - v indických horách
Fatéhpur Síkrí
Corbettův národní park

 

Článek byl zobrazen 6 875 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Dovolená v Indii

Poznejte zemi rozdílných kultur a mystiky. Na poznávacích zájezdy s místními  českými průvodci procestujete to známé - Taj Mahal, Váranásí, Jaipur, Goa, ale i to neznámé.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko